dissabte, 31 d’agost del 2024

Escriu-me aviat

 

Escolteu-me a la Cadena Ser prement AQUÍ

Les cartes enviades per correu han jugat un paper important en determinats períodes de la meua vida. Durant les curtes estades treballant a França de jove, mentre la meua parella i jo consolidàvem la nostra relació i com a portadores de documents i informació els darrers anys d’estudis, acabats amb l’ajuda d’esforçats companys i amics, quan no existia això de la universitat a distància.

He volgut que la meua neta assaborira aquella antiga manera física de comunicar-se, en aquest temps que tot es fa a través d’aparells electrònics. Li he enviat postals des que ella va saber llegir prou per a que foren una comunicació personal, sense intermediaris, entre ella i jo. Ho he fet encara que les postals arribaren una setmana després de tornar del meu viatge, si teníem sort. Mantenia el desig romàntic de transmetre-li experiències potser anacròniques, per a que un dia puga dir amb nostàlgia: La iaia m’enviava postals.

Enguany li ha arribat a ella el moment de ser qui envia la carta. Aquest ha sigut el darrer exercici escolar del curs: Escriure una carta a un company i enviar-la per correu. La carta ha trigat désset dies en anar des de la bústia de la Rosaleda al barri de Santa Rosa, més que una postal enviada per mi des de Santiago de Compostela –que també és temps per travessar la península– i gosaria dir que moltíssim més temps del que tardaria un caragol a recórrer la mateixa distància.

Vull deixar clar que no m’estic queixant dels treballadors de Correus, si no tenen més mitjans, no hi poden fer res. Però, senyors concessionaris, les cartes personals entren dins del servei postal universal públic i de qualitat que se suposa ha de garantir Correus. De qualitat, diu la Llei. De qualitat, repetim, per si no ha quedat clar.

FOTO: ESTER VIZCARRA (Cantàbria) 21/03/2024

dijous, 15 d’agost del 2024

Publicacions més significatives

 



Enterreu-me en batí i en sabatilles. Lletra Impresa. 

Vizcarra Fortuny, Ester (2021). Amaga't dels drons! Edicions del Bullent. Premi Enric Valor de Narrativa juvenil. 

Vizcarra Fortuny, Ester (2024). El secret de Safira. Andana Editorial. Premi Ciutat de Dènia de Narrativa Infantil i Juvenil. 

Vizcarra Fortuny, Ester (2023). El Joan somia colors. Il·lustracions de Mainés Esteve Vizcarra. Editorial Mediterrània. Narrativa infantil il·lustrada. 


INVESTIGACIÓ I ASSAIG

Vizcarra Fortuny, Ester (2023). Mollet a les pàgines del progressista Mundo Diario els anys previs a la transició democràtica (1974-76). Notes, 38, 115-141.

Vizcarra Fortuny, Ester (2021). Joan Fortuny i Santamaria, la forja de la primera meitat del segle XX a Mollet del Vallès. Notes, 36, 67-84. 

Vizcarra Fortuny, Ester (2014). Las fotografías locales como instrumento para la construcción de conocimiento universal en la asignatura Historia del Mundo Contemporáneo de Bachillerato. TFM sense publicar. Investigació. 

Vizcarra Fortuny, Ester (2010). L'emergència dels mitjans de comunicació on-line en una comunitat local. El cas d'Alcoi. Al llibre: La societat industrial valenciana. Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA). 

Vizcarra Fortuny, Ester (2008). Los foros virtuales como espacio de expresión de identidades y de visibilización del conflicto de género vinculado a las Fiestas de Moros y Cristianos de Alcoy. En el libro: Comunicación, Identidad y Género. Universidad Rey Juan Carlos. 

Vizcarra Fortuny, Ester (2007). L'expressió a internet del conflicte de gènere vinculat a les festes de Moros i Cristians d'Alcoi. TFM sense publicar. 

Vizcarra Fortuny, Ester (1982). El paisatge i l'art del Carrascar d'Alcoi. Al llibre: La Font Roja. Ajuntament d'Alcoi. 

DIDÀCTICA

Vizcarra Fortuny, Ester (2023). El Joan somia colors. Guia didàctica. Sense publicar, es proporciona a educadors i animadors demanant-la a la Fundació Municipal Museu Abelló

Vizcarra Fortuny, Ester (2017). Joan Valls, propostes didàctiques. Coordinadora de l'Alcoià i el Comtat pel Valencià. Accéssible en línia. 
https://www.alcoiacomtatpelvalencia.cat/ca/material-didagravectic/recursos/quadern-didactic-sobre-el-poeta-joan-valls-i-jorda

Vizcarra Fortuny, Ester (2015). Ovidi Montllor, la veu del poble que els músics mantenen viva. Coordinadora de l'Alcoià i el Comtat pel Valencià. Guia de propostes didàctiques. Accessible en línia. 
https://www.alcoiacomtatpelvalencia.cat/ca/propostes-didactiques-entorn-a-lactor-i-cantautor-ovidi-montllor

OPINIÓ

Diari Ciudad de Alcoy (1981-2013), La Casa del Pavo (1981-83), Ciudad Semanal (1997-2000), Hoja del Lunes d'Alacant (2004-2005), Ràdio Z Alcoi (2001-2002), Ràdio Alcoi Cadena Ser (2023-...). 

dimecres, 15 de maig del 2024

Canvi generacional sense paracaigudes

Escolteu-me a la Cadena Ser prement AQUÍ

Els joves de la generació dels meus fills eren rebels i indòcils. Pensaven que estaven inventant la sopa d’all amb els texans retallats i la roba desmanegada, els cabells llargs o rapats, els tatuatges i els pírcings... Afegiu-hi tots els signes externs de provocació que recordeu i totes les reivindicacions morals que us vinguen al cap, des de la llibertat a la justícia social i la voluntat de fer allò que els vells havien sigut incapaços: canviar les coses.

Però, encara que ells no ho saberen, nosaltres havíem sigut tan hippies, punks, rastes  i rockers com ells. I si no era així, havíem tingut germans o amics que havien portat això fins a les últimes conseqüències, a voltes perilloses, tot s’ha de dir.  

Ens preocupàvem pels nostres fills, però ens havíem passat per les mans la majoria dels successos que es podien esperar i la seua adolescència no deixava de ser una mena de xarampió conegut. Valoràvem els riscos, encreuàvem els dits i la majoria ens en sortíem. 

Els pares d’ara, per contra, no han viscut res semblant al món dels seus fills adolescents. La majoria desconeixen què passa a les xarxes socials, no estan preparats per a fer-se’n una idea per molt que els ho expliquen i tampoc saben què fer per defensar-los. Tenim a tota una generació exposada a la influència de pèrfids divulgadors de falsedats, discursos d’odi o violència sexual, que fomenten la frivolitat i l’egocentrisme. Tot això justament en el període de maduració en què es defineix la seua identitat, a més amb risc de patir assetjament digital i altres formes de violència.

Mai un canvi generacional havia sigut tan dur.  

dijous, 7 de març del 2024

Queda camí

Escolteu-me a la Cadena Ser prement AQUÍ 


Com hauria d’abocar-me hui a les ones sense parlar de la lluita de les dones per un món on no siga necessari lluitar pels seus drets? Au, doncs, endavant, parlem-ne. Parlem del mal de panxa que m’ha agafat en assabentar-me que una part dels homes joves creuen que n’estem fent un gra massa amb això de la igualtat. Aquests que diuen que se senten discriminats a causa de la discriminació positiva a favor de les dones són els fills dels homes que mai van alçar la veu per queixar-se de l’ancestral i continuada discriminació positiva a favor dels homes que ens ha portat a la situació actual, prou deficitària encara de presència femenina a molts àmbits. No ens enganyem, no estan sent discriminats, només tenen la sensació d’estar perdent privilegis –idea que ni de bon tros és justificada– i és això que els cou.

Se’ls arruga el melic quan acudeixen a una selecció de personal i veuen que hi ha bona cosa de candidates ben preparades contra les quals competir, mentre que fa uns anys només s’havien de preocupar dels competidors mascles, perquè a elles les apartaven fàcilment els prejudicis. És dur deixar de ser el rei de l’univers.

Jo no sé d’on ha eixit aquesta tendència del privilegiat a fer-se passar per la víctima, però està fent molt de mal. Perquè la realitat és que la discriminació positiva només s’aplica en àmbits molt específics, regulats legalment i que no poden escapar-se’n. La resta de la societat continua a la seua, passant-se els criteris d’igualtat entre sexes pel forro de la jaqueta i assumint com a normal que les dones dediquen el doble de temps que els homes a les obligacions familiars.  

El resultat és que les dones, si bé han recuperat espai als quadres intermedis dels organismes –allà on es treballa de valent– encara són minoritàries a les estructures directives que, com més altes són, més masculines es mantenen. Si fa falta una dada senzilleta d’entendre, aquí en tenen una: només tres dels trenta-tres pobles de les comarques de l’Alcoià i el Comtat tenen alcaldessa. De veritat ho troben normal?

FOTO: ESTER VIZCARRA (Puerto de la Cruz) 10/04/2024